Echipa ARCEN

Cine suntem?

By February 14, 2017 No Comments

Suntem un grup de oameni din București cu preocupări și pasiuni foarte diverse adunați în jurul unor proiecte care au ca scop protejarea patrimoniului construit și a memoriei afective a Bucureștiului, reactivarea unor spații urbane prin intermediul culturii, dezvoltarea microcomunităților și punerea în valoare a unor zone urbane pentru îmbunătățirea vieții culturale în oraș și a peisajului cultural contemporan.

Incităm lumea din jur să aibă inițiative civice. Ne place să adunăm oamenii în jurul cărților și al autorilor ale căror idei vrem să le facem cunoscute lumii. Încurajăm dialogul și dezbaterea de idei. Suntem curioși și deschiși să susținem inițiative urbane care au scopuri similare cu ale noastre.

Activitatea noastră e împărțită în trei direcții:

  • Memoria Orașului (trasee-culturale pietonale, conferințe, cercetări și articole, inițiative civice pentru salvarea de monumente, restaurarea unor monumente istorice);
  • Microcomunitățile (coagularea locuitorilor din zonele protejate în microcomunități, susținerea comunității consumatorilor de literatură contemporană, crearea unei diversități de comunități la nivel local);
  • Ideile în dialog (nocturnele de poezie contemporană, dezbateri și conferințe, lecturi publice).

ARCEN are un trecut vechi de 10 ani. Ideea de a fonda o organizație neguvernamentală ne-a venit în 2006, iar nucleul s-a format la Școala Centrală din București. În 2008 am demarat campania pentru restaurarea monumentului istoric grupa A – Școala Centrală. Din 2010 susținem proiectul de trasee-culturale pietonale „Cu bastonul prin București”, prima inițiativă de acest fel din Capitală la acel moment, proiect care adună anual peste 4000 de participanți. În ultimii 8 ani am reușit să cercetăm, să promovăm și să explorăm peste 10 zone istorice din București. Avem o arhivă de cărți, ziare, monografii, jurnale și memorii din an în an mai mare, iar cerecetarea privind trecutul Bucureștiului este o preocupare constantă în echipa noastră. Am adunat din 2011 încoace, la fiecare eveniment, sute de oameni în jurul cărților de poezie contemporană, literaturii de calitate și a filozofiei grecești.