BlogVoluntariat Avizat

Impresii – Modul „Spații și oameni. Perspective asupra comunității”

By August 10, 2015 No Comments

Sâmbătă, 23 mai 2015

          Al doilea curs din cadrul acestui modul.

          Cu un sfert de oră înainte de a se împlini ora 11, Cristi și voluntarii care nu au putut participa la turul străzilor din zona Mătăsari la cursul trecut, s-au adunat în fața unei case părăsite. Cristi a început să recapituleze anumite aspecte arhitecturale ale clădirilor de pe stradă. Apoi, ne-am îndreptat către „Grădina secretă” a unei case părăsite, unde a avut loc cu o seară mai înainte un fel de „silent party”. Ne-am relaxat cu toții pe canapelele și pe saltelele aflate sub șoaptele văratice ale arborilor.

După ce s-au adunat majoritatea voluntarilor, am părăsit grădina pentru a ne îndrepta către Home Mătăsari, unde coordonatorii aveau să continue cursul din acea zi. Cristi a recapitulat noțiunea de comunitate etnică, dând ca exemple comunitatea evreiască (în jurul anilor 1920, aceștia ocupau poziții cheie în diverse meserii și profesii), cea armenească (în 1915 au fost supuși „genocidului armean”, unde armenii au fost uciși în număr mare de către turci; nici în ziua de azi turcii nu își recunosc faptele) și cea țigănescă (care se impune prin palate, îmbrăcăminte, vocabular și comportament). În acest sens, Cristi recomandat o carte de Lucian Boia, întitulată „Cum s-a românizat România”, unde este descrisă evoluția pe plan cultural și etnic, începând cu anul 1900 până în perioada comunistă, făcând o paralelă cu situația actuală a diversității culturale și entice din România.

Terminând cu această recapitulare și cu o serie de recomandări de lectură, Cristi a trecut la cel de-al doilea curs din modul, și anume „Loc și locuire”, unde am vizualizat un scurtmetraj românesc. În acest filmuleț, personajele principale nu știau cum să se comporte în fața unei responsabilități importante (luarea în grijă a unui cadavru apărut în ghena blocului), și pasau responsabilitatea în mâinile celuilalt. Mesajul acestui scurtmetraj a fost faptul că, în cadrul unui bloc dintr-o comunitate urbană, oamenii se adună doar la evenimentele negative, locatarii nu se cunosc între ei, iar scara blocului se transformă într-o „ultiță” verticală. Cu toate acestea, umorul negru al personajelor și pasarea responsabilității ilustrează foarte bine grija pe care o avem față de noi înșine, dar și față de ceilalți, în contextul societății românești din întreaga țară.

Apoi, după alte recomandări de cărți și film, Cristi a lăsat câteva momente și pentru Edmond, președintele A.R.C.E.N., care a început să ne povestească cum a venit această idee de asociație care să promoveze cultura, educația, dar și normalitatea (un termen care, la vremea apariției asociației, nu era înțeles de multă lume). Fiind inspirat de Mircea Eliade și Horia-Roman Patapievici, Edmond a încercat să alcătuiască o asociație care să pună accentul pe ceea ce e frumos, durabil și reprezentativ pentru imaginea Bucureștiului. Ideea de A.R.C.E.N. a apărut  în anii 2006-2007, pe când Edmond era elev de liceu la Scoala Centrală. În legătură cu această „îndrăzneală” pe care a avut-o, Edmond spunea că tinerii sunt cei care fac cele mai mărețe lucruri, deoarece oamenii maturi consideră că nu au puterea sau chiar curajul să facă astfel de fapte. Pentru a realiza lucruri care să reziste timpului și memoriei, „trebuie să avem curaj, (…) să fi împotriva curentului, să fi autentic”.

După această lungă cuvântare, am luat o pauză și ne-am îndreptat, din nou, spre „Grădina secretă”. Aici, am servit pizza, iar chitările și vocile voluntarilor s-au unit într-o armonie perfectă cu natura. La umbra frunzelor tinere, fiecare dintre noi s-a contopit cu aerul boem dat de clădirea veche și părăsită, și de șoaptele crengilor ce te îmbiau la uitare și relaxare. Dar, ca orice lucru frumos, a trecut prea repede, și a trebuit să ne întoarcem la Home Mătăsari pentru a stabili echipele și sarcinile.

Odată întorși la sediu, echipa de interviuri s-a hotărât asupra întrebărilor și a plecat pe teritoriu, împreună cu Cristi. Echipa de promovare pe Facebook a lucrat împreună cu Andreea și au stabilit, și ei, sarcinile. Echipa de Story-Point, însă, au avut multe lucruri de stabilit: înfățișarea standului, amplasarea lui, temele abordate, colectarea de articole, textele pentru „păpușile vii” și multe altele.

La sfârșitul zilei, toți am plecat obosiți, dar încrezători că sâmbăta viitoare vom face o treabă bună, care să ridice la maxim popularitatea festivalului „Femei pe Mătăsari”.

Recomandări de cărți și filme:

  • Lucian Boia – „Cum s-a românizat România”

  • Varujan Vosganian – „Cartea șoaptelor”

  • Film „Aferim!” (în regia lui Radu Jude)

  • Diverse cărți și articole ale lui Dimitrie Gusti

  • Gabriel Liiceanu – „Despre limită”

  • Philip Zimbardo – „Efectul Lucifer”, „Experimentul Stanford”

  • Mircea Eliade – „Întoarcerea labirintului”, „Memorii”

  • Horia-Roman Patapievici – „Omul recent”

Ana Maria Gheorghiță