EvenimenteFeatured

Intalnirile ARCEN. “Oceanografie” de Mircea Eliade

By October 30, 2013 No Comments

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN organizează duminică, 3 noiembrie, începând cu ora 18.00, un dialog în jurul cărții „Oceanografie” de Mircea Eliade, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

Pornind de la eseurile de tinerețe ale lui Mircea Eliade, cuprinse în volumul „Oceanografie”, publicul va fi invitat să dezbată teme care surprind frământări umane mereu actuale, trecând de la destinul înțelegerii la sinceritate, de la prietenie la tinerețe şi bătrânețe, de la adevărurile găsite la întâmplare la fericirea concretă.

Invitatul serii va fi domnul Sorin Alexandrescu, critic, istoric și teoretician literar, care va mijloci întâlnirea cu eseurile lui Mircea Eliade şi va intra în dialog cu participanţii.

 În deschiderea evenimentului vor fi citite câteva pasaje reprezentative, cuprinse la finalul anilor 30 în cartea „Oceanografie”, care atrag prin simplitatea, profunzimea şi francheţea lor. Eseurile abordate ridică întrebări curajoase, pot oferi răspunsuri şi pot lansa noi direcții și viziuni asupra vieții și a lumii.

Prin intermediul acestui eveniment, ARCEN propune realizarea unui spațiu de dialog, de confruntare a ideilor lansate de tineri, într-o încercare de a recupera libertatea de gândire, entuziasmul și originalitatea noii generații.

 Intrarea la eveniment este liberă.

 

Sorin Alexandrescu

Predă din 1969 la Universitatea din Amsterdam cultură română, semiotică şi filozofie, colaborează cu A.J.Greimas la Paris (1971-1990), in 2002 devine profesor emerit la Universitatea din Amsterdam si revine la Universitatea din Bucuresti.

 Fondator şi secretar (sau director) la International Journal of Rumanian Studies, Association internationale d’Etudes Roumaines, Asociaţia olandeză de semiotică şi Institutul de cercetări interdisciplinare ISELK la Universitatea din Amsterdam, fondator şi secretar al Asociaţiei pentru drepturile omului din România Roemenië Comité şi al revistei acesteia Roemenië Bulletin (1988-1999).

Fondator şi director al Centrului de excelenţă în studiul imaginii (CESI), Universitatea din Bucureşti, din 2001. Predă aici, în continuare, cursuri despre vizualitate, fotografie, modernitate, ca şi despre semiotică şi hermeneutică în genere.

 Autor a peste 25 de cărţi printre care, în România William Faulkner (1969), Poetică şi stilistică (1973), Paradoxul român (1998), La modernité à l’Est. 13 aperçus sur la littérature roumaine (1999), Privind înapoi, modernitatea (1999), Identitate în ruptură (2000) şi Mircea Eliade, dinspre Portugalia (2006), în Olanda Roemenië. Verhalen van deze tijd (1988) şi Richard Rorty (1995), iar în Franţa Logique du personnage (1973).

 

 

News-ARCEN-3-noiembrie