Despre proiect

ARCEN lansează duminică, 7 august, de la ora 18.00, a 7-a ediție a proiectului de trasee-culturale pietonale „Cu bastonul prin București”, propunând bucureștenilor un nou traseu.

Din 7 august până pe 11 septembrie, în fiecare duminică de la ora 18.00, de la Palatul de Justiție din Splaiul Independenței nr. 4 (punct de plecare: Biserica Domnița Bălașa) și până în str. George Georgescu, ghizii ARCEN îi vor conduce pe bucureșteni prin una dintre cele mai surprinzătoare zone istorice ale Bucureștiului.

Punct de plecare

Palatul de Justiție

Punct de sosire

Str. George Georgescu

Durata traseului

2 ore și jumătate

Zona Rahova-Uranus

Ce vedem?

Un adevărat memorial al demolărilor de acum 30 de ani, zona Podul Calicilor – Calea Rahovei Veche, Mahalaua Sfinții Apostoli și Antim mai păstrează încă rămășițele organice ale unui țesut urban care a fost șters cu buldozerul de pe harta orașului.

Traseu

Pe unde mergem?

Pe parcursul traseului, mergând pe străzile Sfinții Apostoli – Palatul de Justiție – Danielopol Gheorghe – Apolodor – Vânători – Bulevardul Unirii – Mitropolit Antim Ivireanul – Gladiolelor – George Georgescu, vom întâlni un peisaj urban inedit pentru centrul unei capitale europene și vom vorbi despre ceea ce vedem sau nu mai vedem în materie de arhitectură, istorie și povești. În încercarea de a ne imagina atmosfera de la sud de Dâmbovița, din cele mai importante epoci, ne vom aminti de Halele Centrale, Spitalul Brâncovenesc, Mănăstirea Antim, de obiceiuri din casele și familiile vechi bucureștene, istorii despre mahalale și personajele lor și povești din timpul marilor demolări, reușind poate să actualizăm o parte din viața și ritmul unui oraș dispărut definitiv.

Noutatea acestei ediții este că traseul va fi însoțit și de un material vizual care îi va ajuta pe participanți să înțeleagă modificările brutale prin care s-a intervenit în această zonă la nivel urbanistic și identitar.

Ediția a 7-a a proiectului „Cu bastonul prin București” este organizată în parteneriat cu ARCUB, susținând proiectul „București 2021” și candidatura Bucureștiului la titlul de capitală culturală europeană.

Traseul-cultural „Cu bastonul prin București” este reluat în fiecare an, din dragoste pentru oraș și pentru locuitorii lui.

Participarea la plimbările ARCEN este gratuită.

Join the discussion One Comment

 • Loretta Licht says:

  Buna ziua,
  Sper din tot sufletul ca acest program sa fie si in ultima Duminica – 11 septembrie – cand impreuna cu niste prieteni ( care au descoperit acest program ) si vin din Israel sa facem aceasta extrem de interesanta plimbare “Cu bastonul prin Bucuresti”.

  Intrebare : persoanele nu sunt “cu bastonul”, dar nu sunt ffff tinere ( ca mine care am 65 de ani :)) – daca traseul e mai lung, putem veni cu masina ????
  [sau – vedem :)) ]

  gand frumos
  Loretta Licht

Leave a Reply