Traseul explorează parcelările Filipescu și Bonaparte, într-o plimbare pornită din Piața Dorobanților până la Piața Victoriei și spune povestea celui mai elegant și bogat cartier al Bucureștilor, trecând de sub geamul lui Jeni Acterian până la casa lui Mihai Oromolu. Traseul surprinde istoria Bucureștilor interbelici de la jumătatea anilor `20-`30 din cel mai frumos cartier al Bucureștiului, considerat chiar de interbelici „cartierul oamenilor bogați”, o zonă istorică a orașului foarte valoroasă din punct de vedere al arhitecturii și dezvoltării urbane dintre cele două mari războaie.
Ce este Cu bastonul prin București?
Un proiect de trasee culturale pietonale, care se desfășoară în fiecare an, din primăvară până în toamnă, în diverse cartiere istorice ale orașului. Traseele-culturale măsoară 2 km, durează 2 ore, au 2 povestitori și 8 opriri interactive care îmbină poveștile, literatura, istoria, arhitectura, educația vizuală și anecdotele din presa veche bucureșteană (1880-1948).
Cu bastonul prin București este o alternativă de educație urbană în mijlocul orașului, o invitație la înțelegerea patrimoniului și a peisajului cultural al Bucureștiului și un manifest civic de recuperare a memoriei orașului.
De ce am creat Cu bastonul prin București?
Cunoscând la pas istoria și poveștile cartierelor vechi ale Bucureștiului, oamenii vor deveni strâns legați de orașul pe care îl locuiesc, iar această legătură afectivă dintre oraș și locuitori va permite lupta pentru un București dezvoltat armonios, la a cărui memorie și istorie vor avea acces și generațiile viitoare.
“Cine spune că cunoaşte Bucureştii «ca în palmă», — să ştiţi că minte. Nimeni nu-l cunoaşte bine. Că prea e sucit şi prea te învârteşte în jurul tău, trecându-te dintr-o stradă în alta, aducându-te de unde ai pornit tocmai când credeai că ai ajuns în strada pe care o cauţi.” | Mircea Damian, 1935
“În mai puţin de zece ani, acest oraş, care părea de un nestrămutat spirit conservator, s-a lepădat de mantia tradiţiilor şi a făcut un salt pe deasupra Atlanticului…Bucureştiul a devenit „micul New-York”.” | Realitatea Ilustrată, 1932
Pe unde ne-am plimbat până acum?
Parcelarea Filipescu
Calea Victoriei
Traseul cuprinde cele mai importante obiective de pe Calea Victoriei – Ateneul Român, Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Regal, Biserica Kretzulescu, Piaţa Revoluţiei, Hotelul Novotel/ Teatrul cel Mare, Palatul Telefoanelor, Teatrul Odeon, Casa Capşa, Cercul Militar Naţional, Palatul CEC, Muzeul de Istorie, Biserica Stavropoleos, Piaţa Naţiunile Unite. Traseul include povești inedite despre cum au trecut bucureștenii peste criza din 1929, dar şi despre cum îşi petreceau vara locuitorii Capitalei: ce localuri frecventau, cu ce delicatese se desfătau, ce melodii fredonau sau unde evadau de căldura insuportabilă. Nu lipsesc poveștile de amor, intrigile și glumele bucureștenilor care circulau de la un capăt la altul al Căii Victoria.
Calea Victoriei
CARTIERUL ARMENESC
Traseul se desfășoară pe străzile: Pasului – Spătarului – Franzelarilor – Silvestru – Armenească – Maria Rosetti – Luca Stroici – Viitorului – Salcâmilor – Popa Petre şi spune povestea mahalalei armenești, istoria armenilor din Capitală, poveștile negustorilor din zonă, ale locuitorilor din casele existente încă pe străzile vechiului cartier, dar și istorii despre viața de noapte a bucureștenilor cu stare din cartierul Armenesc și întreaga lor fantezie despre cum vedeau și-și imaginau viitorul Bucureștilor la începutul anilor ’30.
CARTIERUL COTROCENI
Traseul parcurge străzile: Dr. Lister- Louis Pasteur- Dr. Obedenaru- Carol Davila- Dr. Lister – Romniceanu – Victor Babeș – Louis Pasteur – Dr. Clunet. Traseul surprinde povești ale locuitorilor din casele cartierului construite la jumătatea perioadei interbelice, explicații arhitecturale, istorii despre primari celebri care au influențat dezvoltarea zonei și multe amintiri despre viața și moravurile bucureștene de la începutul anilor `30.
CARTIERUL COTROCENI
Cartierul Evreiesc
Traseul parcurge străzile: Logofăt Udriște- Ionescu Gion- Romulus- Ceauș Radu- Parfumului- Maximilian Popper- Anton Pann- Ion Filibiliu- bulevardul Mircea Vodă. Cartierul istoric propus spre explorare a scăpat parțial de demolările din anii ‘80 și oferă un impresionant material vizual ce merită explorat, cunoscut și conservat.
Cartierul Icoanei
Traseul este cuprins între străzile: Arthur Verona – A. D. Xenopol – Cristofor Columb – Eremia Grigorescu – Grădina Icoanei – Jean Louis Calderon – Icoanei – Alexandru Donici – Vasile Lascăr – Logofăt Luca Stroici – Maria Rosetti – I. L. Caragiale, perimetru urban foarte valoros din punct de vedere arhitectural și cultural și generos din punct de vedere vizual. Zona păstrează până astăzi aspectul vechi al Bucureștiului de dinainte de Marele Război, cu case ascunse de vegetație, curți largi cu viță de vie și pomi fructiferi, case parter, dar și o diversitate extraordinară de arhitectură neoromânească și o serie impresionantă de imobile interbelice art deco.
Cartierul Icoanei
De la ARO la Bulevard
Traseul parcurge străzile: Arthur Verona – bulevardul Gheorghe Magheru – Benjamin Franklin – Calea Victoriei – C.A. Rosetti -Valter Mărăcineanu – Ion Câmpineanu – bulevardul Elisabeta. Traseul spune povestea Bucureștilor interbelici, povestea anilor 20-30; un traseu despre lumea bună bucureșteană cu obiceiurile și obsesiile ei, cu invențiile modernității la care trebuie să facă față, o lume care iubește muzica, manierele și cafeaua bună, o lume cu tineri entuziaști care vor să schimbe la față lumea, un traseu despre Bucureștiul anilor nebuni.
Mahalaua Flămânda
Traseul este desfășurat în perimetrul străzilor Bibescu Vodă – Piața Unirii – Dealul Patriarhiei – Ienăchiță Văcărescu- Principatele Unite – Olimpului- Piața Concordiei – Calea Șerban Vodă – Bibescu Vodă. Traseul cuprinde istorii și povești despre primele linii de tramvai din Capitală, despre covrigării, despre râul Dâmbovița, despre grădinile din București, despre drumul pe care au intrat în Capitală zeci de domnitori fanarioți, povești despre personalitățile de temut ale mahalalei, despre viața din timpul nopții prin marginea orașului București, devenită astăzi centrul Capitalei, dar și despre meșteșugarii și comercianții de cartier din timpurile trecute ale orașului.
Mahalaua Flămânda
Mahalaua Mătăsari
Traseul se desfășoară pe străzile: Mătăsari – Matei Elina Voievod- Matei Voievod – Agricultorilor – Bâlciului- Mătăsari. Traseul cuprinde istorii și povești despre mahalagii și comercianții din Obor și din Târgul Moșilor, istorii despre negustori și despre producătorii de mătăsuri, despre băcănii și crâșme, dar și povești despre femei, librării și primari.
Bucureștii Mahalalelor
Traseul se desfășoară în perimetrul străzilor Lipscani – Colţei – Calea Moșilor – Hristo Botev – Radu Calomfirescu – Stelea Spătarul – Sf. Vineri. Traseul cuprinde o serie de povești inedite despre negustorimea din zona Lipscani, Moșilor și Carol, povești despre cartierele noi ale capitalei și viața mahalalelor de la jumătatea anilor ’30 și despre nopțile de petrecere ale bucureștenilor de după Marele Război.
Bucureștii Mahalalelor
Bucureștii lui Mircea Eliade (Mahalaua Mântuleasa)
Traseul se desfășoară în perimetrul străzilor: Mântuleasa – Romulus – Popa Soare – Dimineții – Pictor Al. Romano – Sf. Ștefan – Plantelor – Negustori – Dumitru Stăniloae – Calea Moșilor – Sfinților- Radu Cristian. Traseul propune un perimetru al Bucureștiului istoric care a marcat copilăria lui Mircea Eliade, elev al Școlii Mântuleasa acum 100 de ani, zonă a orașului regăsită și în multe dintre nuvelele sale fantastice scrise în exil. Traseul cuprinde istoria fostelor mahalale, explicații despre arhitectura caselor existente, dar și o îmbinare între amintirile lui Mircea Eliade despre Bucureștii copilăriei și o serie de elemente de mitologie urbană.
Bucureștii demolați (Cartierul Uranus)
Un adevărat memorial al demolărilor de acum 30 de ani, zona Podul Calicilor – Calea Rahovei Veche, Mahalaua Sfinții Apostoli și Antim mai păstrează încă rămășițele organice ale unui țesut urban care a fost șters cu buldozerul de pe harta orașului.
Traseul cuprinde străzile Sfinții Apostoli – Palatul de Justiție – Danielopol Gheorghe – Apolodor – Vânători – Bulevardul Unirii – Mitropolit Antim Ivireanul – Gladiolelor – George Georgescu. Traseul redă atmosfera de la sud de Dâmbovița, din cele mai importante epoci, amintind de Halele Centrale, Spitalul Brâncovenesc, Mănăstirea Antim, de obiceiuri din casele și familiile vechi bucureștene, istorii despre mahalale și personajele lor și povești din timpul marilor demolări.Bucureștii demolați (Cartierul Uranus)
Bucureștii ce se duc (zona Matache - Gara de Nord)
Traseul trece pe străzile Știrbei Vodă- Puțul cu Plopi- Astronomului- Luigi Cazzavillan- Transilvaniei- Popa Tatu- Iulia Hașdeu- Calea Griviței- Buzești și cuprinde o serie de povești despre Gara de Nord, despre călătorii CFR de la finalul secolului al XIX-lea, istorii despre primele tramvaie electrice, despre Cișmigiu, ziariști și călători celebri, dar și istoria mahalalei Manea Brutarul și a Pieței Matache.
Bucureștii noi (Cartierul Bazilescu)
Traseul cuprinde o serie de povești despre Bazilescu – întemeietorul cartierului, despre cum a apărut această comunitate, despre începuturile sistematizării Bucureștilor în zonă, dar și istorii cu locuitorii cartierului Bucureștii Noi, cu viața, casele și ideile lor, povești despre petrecerea timpului liber, legăturile lor cu cârciumarii, dar și cu marile momente ale vieții, povești despre tramvaie și metrou, dar și o privire atentă asupra specificului zonei și asupra arhitecturii din anii 50, care domină până azi imaginea cartierului.
Bucureștii noi (Cartierul Bazilescu)