INFO POINT ANTISEISMIC DISTRICT

ARCEN deschide joi, 28 aprilie, primul Info Point de pregătire în caz de cutremur din România, la parterul clădirii Magheru One, din centrul Bucureștiului.

 

 

Info Point-ul este activ în perioada 28 aprilie – 25 mai, de luni până vineri, de la ora 13.00 la ora 19.30, pe b-dul Magheru nr. 1 și se adresează tuturor locuitorilor din București care vor să fie mai informați și mai pregătiți în cazul unui cutremur. Info Point-ul reprezintă un proiect pilot, finanțat exclusiv din fonduri private, care crește reziliența socială în cazul unui cutremur major și deschide dialogul cu autoritățile pentru a spori capacitatea de pregătire a populației în caz de cutremur. Intenția acestei inițiative este să pună la dispoziția autorităților un model de bună practică pentru ca Info Point-ul să poată fi replicat și permanentizat în marile centre urbane vulnerabile din România.

Locuitorii Bucureștiului pot ridica din Info Point ghidurile de pregătire Antiseismic District care oferă cele mai simple, practice și responsabile măsuri individuale și comunitare în cazul producerii unui seism. Totodată, de-a lungul acestei luni, vor fi organizate cursuri de pregătire pentru cutremur, cursuri de prim ajutor, discuții despre vulnerabilitatea Bucureștiului și patologia seismică a clădirilor din București și va fi oferită  consultanță gratuită despre întocmirea documentațiilor pentru depunerea dosarelor de consolidare. Schimbul de informații, conștientizarea și participarea comunității sunt esențiale pentru construirea rezilienței sociale, înaintea, în timpul și după cutremur.

Participarea la activități se face pe baza de rezervare, conform calendarului: https://antiseismic.info/calendar/  

 

Bucureștiul este orașul cu cel mai mare risc seismic din România și una dintre capitalele europene cele mai expuse din punct de vedere seismic. În București locuiește oficial 10% din populația totală a țării, care produce 25% din PIB-ul României (2019, raport Banca Mondială). Bucureștiul găzduiește funcțiile administrative și economice vitale ale țării și are un mediu construit îmbătrânit, estimându-se că aproximativ două treimi din clădirile rezidențiale au fost construite înainte de existența normativelor de rezistență a clădirilor la cutremur. Capitala are azi, oficial, 350 de clădiri încadrate în risc seismic, deși în anii 1990 autoritățile vorbeau despre 2500 de clădiri vulnerabile, iar raportul ICCPDC realizat după cutremurul din 4 martie 1977 menționează 35.000 de clădiri considerate avariate. 

Niciun cutremur nu poate fi anticipat, de aceea este necesară pregătirea, pentru că astfel se  diminuează riscurile la care locuitorii orașului sunt expuși. Conștientizarea vulnerabilității seismice însoțită de soluții practice și pozitive sunt primii pași în schimbarea comportamentului locuitorilor Bucureștiului cu privire la riscul seismic. Antiseismic District propune schimbarea paradigmei așteptării pasive prin educație, informare și conștientizare, schimbări la nivel de acțiune, cât și la nivel legislativ.

 

Despre proiect:

Antiseismic District este un proiect de informare, educare și pregătire în caz de cutremur, inițiat în 2019 de către ARCEN, în parteneriat cu Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, susținut prin Fondul Bucureștiul Pregătit, finanțat de ING România, IKEA România, Lidl România, Enel România și PAID România și gestionat de Fundația Comunitară București

Antiseismic District  – https://antiseismic.info/ pune la dispoziția publicului un set de acțiuni individuale, practice și responsabile pentru reducerea riscurilor în cazul unui cutremur major. 

Info Point-ul este dezvoltat cu sprijinul PAID România și Magheru One, alături de partenerii: Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, Crucea Roșie Sector 6, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Epson România și OMA Vision.