Plimbare prin Cartierul Creativ

TRASEU CULTURAL ARCEN

ARCEN reia, după trei ani de pauză, traseele pietonale ghidate prin București, începând de sâmbătă, 14 mai, de la ora 17.30. Timp de două weekend-uri consecutive, pe 14 și15 mai, sâmbăta și duminica, de la ora 17.30 și pe 21 mai, de la orele 11.00 și 18.00, sunteți invitați să explorați istoria, arhitectura și prezentul Cartierului Creativ. Traseul durează două ore și pornește de la Sala Radio, din strada G-ral Berthelot, iar punctul final este la Așezămintele Brătianu din Piața Amzei.

Plimbarea ghidată este organizată în cadrul Romanian Design Week 2022, ediția aniversară de 10 ani a celui mai amplu festival de design din România, la care ARCEN este partener în acest an. Participarea este gratuită, se face pe bază de rezervare (21 mai, 11.00; 21 mai, 18.00), iar la final, puteți face o donație către ARCEN.

Traseul prin Cartierului Creativ are ca punct de început Sala Radio, clădire simbol a Bucureștiului, aflată în proximitatea celei mai recente răni a orașului, zona istorică Berzei-Buzești, demolată în urmă cu 10 ani pentru a face loc traficului, în dezacordul total al societății civile și tendințelor urbanistice actuale. Plimbarea ghidată cuprinde istoria clădirilor ridicate la finalul secolului XIX, imobilelor interbelice și șaizeciste așezate sporadic de-a lungul tramei stradale de acum mai bine de un secol. Traseul ghidat explică și rolul curților și grădinilor pitorești de secol XIX ca fiind un enorm potențial pentru un oraș mare care va face saltul în tranziția verde în anii următori. Totodată, aceste case și curți aproape patriarhale, apartamente interbelice și clădiri șaizeciste adăpostesc birouri de arhitectură, agenții de publicitate, ateliere de artiști, cafenele și magazine, resursa creativă a Bucureștiului de azi.

Punctul final al traseului ARCEN e în Piața Amzei, cel mai animat și activ punct al Bucureștiului de azi, locul cel mai frecventat de creativii Bucureștiului, turiștii și locuitorii din toate colțurile Bucureștiului, granița de est a Cartierului Creativ. Traseul mapează straturile orașului și diversitatea peisajului, comunitățile și soluțiile lor pentru reinventarea Bucureștiului din anii care vin.  

Prezența Romanian Design Week în cadrul Așezămintelor Ion I.C. Brătianu este realizată cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, filiala București și cel al  Bibliotecii Naționale a României, în parteneriat cu ExpoArte.