RÉINVENTER LES VILLES – PLEDOARII PENTRU VIITORUL BUCUREȘTIULUI

Marți, 3 mai, de la ora 19.00, vă dăm întâlnire la dialogul urban “Arta în / și spațiul public”, un eveniment organizat de ARCEN alături de Institutul Francez din București, la Cinema Elvire Popesco.

Accesul se face pe bază de rezervare: https://bit.ly/3Ll1Hn3 | Un eveniment în cadru proiectului “Pledoarii pentru viitorul Bucureștiului / Réinventer la ville”. 

 

“Arta în / și spațiul public” este subiectul celei de-a doua conferințe din această serie și îi are ca invitați pe:

  • Corina Șuteu, consultant internațional și expert în politici culturale, fost ministru al Culturii 

  • arh. Monica Sebastyen, manager cultural și co-fondatoare Urban Eye

  • artistul Pisica Pătrată, unul dintre primii artiști stradali din București

  • Cristian Neagoe, manager cultural, specialist în relații publice și jurnalist, fondator Street Delivery;
  • Dan Perjovschi, desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist și autor de performance român

  • Philippe Mouillon, artist vizual, scenograf urban francez, inițiator al proiectului “Laboratoire sculpture-urbaine”, care propune intervenții artistice la scară urbană, care reflectă realități urbane contemporane. 

 

Cum poate arta să devină un proiect strategic al orașului contemporan? E loc de artă în spațiul public bucureștean și la ce bun? Sunt întrebări importante peste care nu putem trece dacă vrem să vorbim despre reinventarea orașului. Arta creează inteligență colectivă, pentru că intervențiile artistice fac invizibilul vizibil la nivelul orașului. Artiștii sunt unii dintre cei mai fini și atenți observatori urbani, iar intervențiile lor amendează, atenționează, pun reflectorul, scot la lumină și dezvăluie. 

Atenția dată spațiului public a crescut semnificativ în ultimii ani. Locuitorii orașului, arhitecții și urbaniștii, artiștii, ONG-urile, cetățenii sunt tot mai atenți la spațiul urban ca spațiu comun și spațiu comunitar. Dar statul, cu puține excepții locale, a rămas în urmă. În ultimul deceniu, au apărut forme din ce în ce mai diverse de cultură urbană, a crescut interesul pentru intervenții artistice, pentru protejarea monumentelor și conștientizarea trecutului, pentru recuperarea spațiului public în favoarea oamenilor și culturii, iar cultura orașului a devenit factor major de schimbare.

Arta în spațiul public are o importanță capitală pentru că miza ei este una democratică, prin arta în spațiul public se exersează democrația și se învață noțiunea de cetățenie. Arta în spațiul public este o întâlnire cu mixul, cu mixitatea urbană și o experimentare a libertății. Arta în spațiul public generează legături sociale.

 

ARCEN și Institutul Francez deschid dialogul despre oraș în căutarea soluțiilor pentru viitorul Bucureștiului aflat într-un context critic care se suprapune cu provocări urbane la nivel mondial. Orașele lumii se confruntă astăzi cu probleme multiple: schimbări climatice, izolarea unor comunități și lipsa incluziunii lor, poluare, dezastre și violențe, inegalități, stres, dezumanizarea spațiilor urbane. Răspunsurile la aceste probleme depind de implicarea experților, a locuitorilor și de un dialog nu numai la nivel local, național, dar și la nivel european. Orașele sunt organisme vii, complexe iar un dialog între ele înseamnă schimb de expertiză, de energie, de idei. 

De aproape 100 de ani, Institutul Francez se află în centrul schimburilor intelectuale si artistice, dar și al inovației culturale și sociale între Franța și România, iar misiunea ARCEN e, de la început, să transforme Bucureștiul într-un oraș al oamenilor. În 2022, ne propunem să reinventăm orașul și să planificăm viitorul.

 

Parteneri: Forte Partners, Alexandrion Group, Brâncoveanu Vinars.