Cine suntem?

Suntem un grup de oameni din București cu preocupări și pasiuni foarte diverse adunați în jurul unor proiecte care au ca scop protejarea patrimoniului construit și a memoriei afective a Bucureștiului, reactivarea unor spații urbane prin intermediul culturii, dezvoltarea microcomunităților și punerea în valoare a unor zone urbane pentru îmbunătățirea vieții culturale în oraș și a peisajului cultural contemporan.

Incităm lumea din jur să aibă inițiative civice. Ne place să adunăm oamenii în jurul cărților și al autorilor ale căror idei vrem să le facem cunoscute lumii. Încurajăm dialogul și dezbaterea de idei. Suntem curioși și deschiși să susținem inițiative urbane care au scopuri similare cu ale noastre.

Activitatea noastră e împărțită în trei direcții:

  • Memoria Orașului (trasee-culturale pietonale, conferințe, cercetări și articole, inițiative civice pentru salvarea de monumente, restaurarea unor monumente istorice);
  • Microcomunitățile (coagularea locuitorilor din zonele protejate în microcomunități, susținerea comunității consumatorilor de literatură contemporană, crearea unei diversități de comunități la nivel local);
  • Ideile în dialog (nocturnele de poezie contemporană, dezbateri și conferințe, lecturi publice).

ARCEN are un trecut vechi de 10 ani. Ideea de a fonda o organizație neguvernamentală ne-a venit în 2006, iar nucleul s-a format la Școala Centrală din București. În 2008 am demarat campania pentru restaurarea monumentului istoric grupa A – Școala Centrală. Din 2010 susținem proiectul de trasee-culturale pietonale „Cu bastonul prin București”, prima inițiativă de acest fel din Capitală la acel moment, proiect care adună anual peste 4000 de participanți. În ultimii 8 ani am reușit să cercetăm, să promovăm și să explorăm peste 10 zone istorice din București. Avem o arhivă de cărți, ziare, monografii, jurnale și memorii din an în an mai mare, iar cerecetarea privind trecutul Bucureștiului este o preocupare constantă în echipa noastră. Am adunat din 2011 încoace, la fiecare eveniment, sute de oameni în jurul cărților de poezie contemporană, literaturii de calitate și a filozofiei grecești.

Echipa ARCEN

Edmond Niculușcă

Flaneur de noapte pe străzile vechi din București. Coordonează proiecte ARCEN de 10 ani. Îi place să spună povești.

Francesca Mitea

Descriere în lucru.

Alberto Groșescu

Fotograf. Îndrăgostit de București și de detaliile lui ascunse. E un neînfricat explorator al presei interbelice.

Maria Pascu

Rusistă balcanică de cursă lungă. Scrie și rescrie povești ARCEN din 2012.

Adrian Buta

Economist. Pasionat de lectură, patrimoniu cultural și arte. Strateg și entuziast al investigațiilor de orice fel.

Andreea Apostu

​Filolog avangardist, cu lecturi alambicate, caută adevăruri mici în versuri și reviste perimate. Citește și scrie des​p​re literatură și mofturi interbelice.

Camelia Scărlătescu

Descoperă cu pasiune Bucureștiul. Consecventă în studiul planurilor urbane și străzilor vechi, poate oricând să-ți spună ce se întâmplă cu orașul de azi.

Irina Bălănean

Arhitect. Iubitoare de orașe vechi, case mici, grădini ascunse și prăvălii cu vechituri. Explorează necontenit Bucureștiul, pe jos sau pe bicicleta.

Mirela Paraschiv

Geograf. E un amestec de idealism și realism. E și omul care corectează textele noastre înainte să ajungă la marele public.

Emanuela Mândrilă

Traducător. Iubește limba lui Kazantzakis și consumă multă poezie. Prin muzică a cunoscut lumea și lumea a cunoscut-o pe ea.

Andreea Nicuț

Viitor arhitect. Călătoare neoprită cu gândul și cu pasul. Pasionată de istorie și tehnică. Este mereu atentă la detalii.

Magda Juravlea

Viitor arhitect. Desenează, pictează, colorează și vine cu idei de grafică pentru ARCEN.

Alexandra Adam

Interpret din limbi străine și nu numai. Nu încetează să fie uimită de surprizele cotidiene.

Andreea Dobrescu

Viitor arhitect de interior. Fotograf în timpul liber. Căutătoare prin lumi vechi și noi.

Rosemari Țigănilă

Locuitor al Bucureștiului. Fascinată de istoria și miile de chipuri ale orașului. Scotocește, fotografiază și ascultă povești.

Mihaela Popa

Călătoare prin lumi mari și mici. Se simte cel mai acasă în lumea cărților. E parte din echipa ARCEN din vara lui 2016.