DISTRICT 40 | UN MODEL DE (CON)VIEȚUIRE URBANĂ DE CALITATE
O concretizare a stării de spirit ARCEN, D40 demonstrează, la scara unui district relevant pentru București – Cartierul Icoanei, modul în care se poate reface, activa și valorifica, prin cultură și comunitate, atât legătura între oameni și spațiul în care locuiesc, cât și legătura dintre oameni, în spațiul în care locuiesc.
Conturându-se organic ca un cluster cultural, DISTRICT 40 – zona urbană cu cea mai mare densitate de comunități și instituții culturale din întreaga Capitală – este un proiect-model de transformare în profunzime a Bucureștiului și a modului de viață al locuitorilor lui prin cultură și comunitate.
DISTRICT 40 aduce oamenii împreună, îi ajută să înțeleagă că viețuirea și conviețuirea urbană nu înseamnă doar existența într-un spațiu interior (spațiile în care locuiesc), traversarea unui spațiu exterior (străzile și parcurile cartierului, ale orașului), interpătrunderea cu un spațiu spiritual (instituțiile culturale ale cartierului, ale orașului) sau interpretarea intimă unică a unui spațiu comun (perceperea Bucureștiului într-o hartă interioară personală), ci reprezintă trăirea într-un spațiu împărtășit, un spațiu al comunității, al colaborării, al culturii, al regăsirii de sine.
de ce am creat cartierul District 40?
District 40 este continuarea firească a demersurilor și inițiativelor pe care le-am dezvoltat în Cartierul Icoanei. În anul 2008 salvam Școala Centrală din București, monument istoric de valoare națională, deblocând 6 milioane de euro printr-o reușită campanie de comunicare. După restaurare am încercat să reactivăm locul, ajungând să aducem aici peste 18 mii de vizitatori anual, în cadrul Nopţii Muzeelor.
În 2017, interconectam Școala Centrală cu Rezidența Scena Nouă din strada I. L. Caragiale, iar un an mai târziu 5 spații culturale din Cartierul Icoanei erau puse în legătură printr-o Noapte Albă care a lansat proiectul District 40.
District 40 este arealul arhitectural și cultural cuprins între străzile Mihai Eminescu – Vasile Lascăr – Bulevardul Carol I – Bulevardul Nicolae Bălcescu.
Programele Districtului
Block Party
Block Party apare în anul 2018 ca activare urban culturală în cadrul proiectului District 40 și este o intervenție culturală de reconstrucție a unui spațiu public, care în general este destinate traficului rutier, prin pietonalizare temporară.
Pe o singură stradă se interconectează timp de două zile locuitorii cartierului și ai orașului, instituții culturale, antreprenori, artiști și arhitecți, cu scopul de a reactiva prin cultură un întreg cartier istoric al capitalei, cu nucleul în zona Icoanei, împreună cu parteneri ca Institutul Francez, Cărturești, CINETic, Point, Casa de editură Max Blecher, dar și comunități creative locale sau artiști din alte țări. Block Party este o petrecere comunitară în mijlocul străzii, care ridică problema lipsei de colaborare a comunităților culturale din zonele istorice ale Bucureștiului, capabile să dinamizeze aceste zone și să salveze de la dispariție și mutilare insulele de identitate ale orașului.
Block Party propune o altfel de interacțiune cu strada și cu orașul, dar și o nouă formă de vecinătate, încercând să răspundă la întrebarea „Cum ar arăta o stradă pietonală într-un district cultural al orașului?”
Programul presupune fie activări derulate pe toată durata evenimentului – cum ar fi instalațiile de artă contemporană, bibliotecă urbană, audio poeme în stradă, spațiul alternativ de joacă pentru copii și familie, masa comunală dedicată vecinătății – fie inserțiuni punctuale, precum, performance-uri coregrafice sau literare, lecturi poetico-muzicale, conferințe stradale, trasee culturale, selecții muzicale sau proiecții în cadrul unui cinematograf temporar.
Block Party în District 40 are ca scop reluarea dialogului dintre locuitorii aceleiași străzi și aceluiași cartier, într-o nouă stare de spirit, care integrează unitar orașul, strada, vecinătatea și clădirile și vine astfel să promoveze ideea că viețuirea urbană înseamnă mai mult decât locuirea unui spațiu. Înseamnă legătura dintre oameni și spațiul pe care îl locuiesc, care formează comunitatea și starea de bine în mijlocul orașului pe care îl locuim.
Insomniile Districtului
Insomniile Districtului sunt o serie de evenimente dedicate artelor vizuale și performative, arhitecturii contemporane și experimentului artistic în spații istorice care devin, timp de o noapte, instalații temporare de artă. Insomniile Districtului transformă clădiri din cartier în universuri de insomnie creativă. Scopul lor e de a reactiva spații istorice din District 40, valorificându-le potențialul istoric și comunitar prin intermediul culturii contemporane.
Prima activare din seria Insomniilor a avut loc la Școala Centrală, care a fost transformată într-o instalație efemeră de artă contemporană dedicată intimității. Pornind de la un text personal scris și rostit de Edmond Niculușcă, experiența de la Școala Centrală a fost un pretext de actualizare, pentru fiecare participant, a unor povești intime uitate, o explorare a straturilor memoriei geografiei interioare care ne locuiește. Contactul direct cu obiecte încărcate de semnificații intime pot activa interior experiențe personale și perioade din viața noastră pe care le-am uitat demult. Cele mai comune obiecte pe care le folosim zilnic, străzile pe care trecem în anumite perioade precise, locurile pe care le frecventăm, scrisorile, biletele și fotografiile care ne rămân după despărțirea de oamenii pe care i-am iubit, toate devin depozitarele memoriei noastre afective. Suntem locuiți de o geografie interioară în care obiecte, străzi, orașe, mesaje, sunete și lumini devin borne de memorie și de întoarceri într-un timp intim, tot mai inaccesibil și estompat. Pe holurile galeriei vitrate s-au aflat sub forma unor instalații artistice obiecte, bilete, conversații digitale, texte, fragmente audio.
Grădina istorică a fost scena unui performance audio timp de 6 ore, cu muzică electronică experimentală analog, în acord cu tema intimității și a grădinii paradis.
Antiseismic District
Antiseismic District este primul proiect din România pentru informarea, educarea și abilitarea unei comunități vulnerabile la cutremur, aflată în granițele unui cartier central din București, definit în mod convențional „District 40”.
Proiectul este derulat împreună cu Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic și este construit pe campanii etapizate de informare a locuitorilor, de dialog cu președinții asociațiilor de proprietari și rezidenți, campanii de consultări cu locuitorii și comercianții din cartier, de sesiuni de consultanță pentru proprietari și asociațiile de proprietari, urmate de acțiuni practice în interiorul comunității vizate.
Campaniile de informare și comunicare, consultările cu comunitatea și evenimentele, precum și toate materialele informative distribuite conțin date adunate din experiența și cunoștințele în domeniu ale Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic și un set de sfaturi practice și indicații prin care cetățenii expuși riscului seismic își vor putea micșora vulnerabilitatea prin acțiuni individuale sau colective.
Grădini Deschise
Grădini deschise în District 40 sunt întâlniri destinate memoriei unui oraș sau a unei case, memoriei unei străzi sau memoriei noastre intime, care are nevoie să fie păstrată vie și dată mai departe, pentru a nu se pierde. Straturile memoriei se salvează prin povestire și prin arta de a con|viețui într-un spațiu în care identitatea celor adunați acolo întregește prin memorii împărtășite.
Primul eveniment din cadrul acestei serii a presupus întâlnirea în grădina unei case ridicate chiar în perioada de naștere a cartierului Icoanei, după a doua jumătate a secolului al XIX-lea, care păstrează originale fațada, tâmplăria, pardoselile, pavimentul și cișmeaua din curte. A fost locuită de aceeași familie vreme de peste 100 de ani, iar straturile de memorie mai multor generații de locuitori ai casei din strada I.L.Caragiale și ai cartierului au ajuns la public printr-un dialog cu proprietarul actual.