ZONELE PROTEJATE – INSULE DE IDENTITATE

Trei lucruri fac orașul să fie ceea ce este:

#arhitectura – cea pe care oamenii au considerat-o valoroasă decenii la rând prin opțiunile lor și care continuă să fie decorul orașului de azi

#peisajul urban – care rezultă din îmbinarea tuturor plinurilor și golurilor dintr-o zonă, a culorilor, a vegetației, a înălțimilor și a materialelor din care sunt construite imobilele care strălucesc în soare;

#țesătura străzilor – care ne dă direcție, avânt și aventură.

În zonele istorice cele trei elemente formează armonii urbane care dau expresie unei identități specifice. Pe aceasta vrem s-o protejăm.

Sustine proiectul!
PayPal
Fii voluntar!

Completează formularul.

Primele statistici

Zona Protejată Nr. 01 – Calea Moșilor.

O CAMPANIE DE INVENTARIERE A PATRIMONIULUI URBAN DIN CELE 98 DE ZONE ISTORICE ALE CAPITALEI
PESTE 14.500 DE IMOBILE CARE FAC BUCUREȘTIUL SA FIE CEEA CE ESTE
INVENTARUL – PORTAL DE VIZUALIZARE A DATELOR URBANE

Ca să protejăm trebuie să cunoaștem. Nimeni azi nu cunoaște exact ce se ascunde în limitele zonelor protejate, nici locuitorii, nici autoritățile. Inventarul fotografic și datele culese despre toate imobilele din aceste zonele va permite autorităților, arhitecților, dezvoltatorilor imobiliari, rezidenților și tuturor cetățenilor să:

#dezbată în cunoștință de cauză proiectele publice;
#să aprecieze potențialul economic al zonei;
#să facă intervenții avizate care să nu afecteze identitatea orașului;
#să conștiientizeze urgențele de restaurare și consolidare;
#să îmbunătățească legislația actuală;
#să stabilească standarde estetice și de calitate pentru construcțiile noi;
# să înțeleagă rolul microcomunităților în zonele protejate.

20 ZONE PILOT în 2017 despre care vom ști și vom vedea tot ce este important pe o platformă interactivă.

100 de voluntari implicați anual în colectarea și procesarea de date la nivelul străzii.

30 de specialiști în domeniul patrimoniului vor verifica și analiza datele.

10 întâlniri de antrenare a microcomunităților din zonele protejate, cu ajutorul cărora vom colecta și date subiective.

Geolocalizare: Pentru a compara planurile cadastrale și hărțile existente vom folosi instrumente de geolocalizare de ultimă generație.
Date deschise: Ne propunem să integrăm și să comparăm toate datele oficiale disponibile și să oferim acces liber la rândul nostru.

Rezultate și efecte

Join the discussion 7 Comments

 • Ludmila Lucia Mihailescu says:

  Sunt un locuitor al Bucurestiului si-mi place orasul meu. Incerc sa-i iubesc prefacerile si pe cei ce le fac. Sa ma explic: ma intristeaza indiferenta fata de ce a fost el dar privesc cu ingaduinta fenomenul si ma straduiesc sa-l inteleg. Ma plimb si fac cu drag poze cu casele si strazile lui. Citesc despre el si ma uit la emisiuni dedicate lui. Daca e si-un pic de istorie la mijloc, sunt cucerita de tot. Asa ca ma bucura demersul ARCEN si m-am inscris ca voluntar in proiect.

 • Bita Anca Maria says:

  Buna ziua, ma numesc Anca Bita si locuiesc (locuiam intr-un bloc aflat in consolidare de 4 ani) pe strada Pictor Luchian Am documente din anii ’30 in care se mentioneaza ca strada Mantuleasa a cotit-o pe vremuri prin actuala Pictor Luchian (Stefan). La numarul 14 tocmai ce a fost demolata in mod salbatic pot spune o cladire oarecum sora cu cele din Mosilor vechi. Daca as fi stiut la timp de dumneavoastra poate macelul acesta nu ar mai fi avut loc…..

 • Lucian Toma says:

  Salut, tocmai ascult la Guerrilla despre proiectul vostru, ma bucur ca exista o astfel de initiativa. Fiind vorba si despre problemele zonelor protejate si de patrimoniu, as vrea sa va prezint o problema pe care o intalnim in zona in care locuim – Parcul Kiseleff. Il ultimele luni , partea de parc dinspre strada Barbu Vacarescu a fost umpluta cu tarabe cu vechituri, haine, gratare si oale de gogosi, bere la halba…fumul a luat locul aerului curat, zgomotele copiilor se aud pe sub sfaraiala de gratare. Nu mai mentionez ca nu exista fiscalizare pentru aceste mini tarabe , insa ce legislatie sau hotarare le permite sa isi desfasoare astfel de activitate in parc? Saltele gonflabile, trambuline, 5 lei / 5 minute, mizerie pe jos, ambalaje, resturi de gogosi. Oare chiar nu poate ramane parcul parc? Oare a cerut cineva gogosi si carnati in parc? Noroc cu frigul, ca i-a mai alungat, insa venirea primaverii cred ca ii va gasi iar acolo. Se poate verifica cumva ce se intampla? Multumesc, Lucian Toma

 • Cula Florin says:

  Salut.
  Sunt Florin 35 ani,constructor profesionist cu scule proprii.
  M-ar interesa daca pot sa fac voluntariat fizic,adica daca aveti lucrari de restaurare sunt dispus sa ma prezit.

 • Adrian says:

  Ma bucur nespus pentru proiectul vostru, pentru orasul Bucuresti. Este foarte greu de gasit entuziasti intr-un oras in care majoritatea locuieste “la bloc” si astfel aceasta majoritate pierzandu-si aparteneta nemijlocita fata de oras. Bineinteles ca acest fapt nu are legatura cu dragostea locuitorului fata de oras. Si totusi…
  Rar am vazut o mica gradina in fata unui “bloc comunist”, in timp ce in Cotroceni(unde am trait 28 de ani)nu am intalnit nici un locuitor care sa nu fie indragostit in acest oras…
  Cum credeti voi ca este posibil ca locuitorii din Drumul Taberei, Militari, Balta Alba, sau Colentina sa fie atrasi de orasul acesta precum sunteti voi? Aveti nevoie de multi adepti ai acestui proiect pentru a salva urbea de nepasare, de capitalism timpuriu si de cumetrie. Orasul apartine cetatenilor intregii cetati.

  AdrianT. Radu

 • Buna ziua ! Vreau sa fiu voluntar 😍

 • Sandra Soare says:

  Salut, apreciez initiativa si munca voastra. Am gasit acest site din intamplare incercand sa aflu istoria unor case din Bucuresti pe care le-am fotografiat cand am fost ultima oara acasa. Ma bucur ca Bucurestiul de alta data mai are o sansa de supravietuire prin intermediul oamenilor ca voi. Felicitari.

Leave a Reply