CAIETELE CATALOG BUCUREȘTI SUNT DISPONIBILE ONLINE

De acum, Caietele de Bune Practici Constructive Catalog București pentru zonele construite protejate: Magheru-Brătianu, Dacia, Elisabeta-Kogălniceanu, Mihai Eminescu, Ferdinand I, Icoanei, Vasile Lascăr, Traian se pot consulta gratuit aici.

Ne dorim ca aceste caiete să ajungă la cât mai mulți locuitori ai Capitalei pentru a înțelege importanța și nevoia de a conserva atmosfera, imobilele și peisajele specifice fiecărei zone construite protejate, astfel încât să putem beneficia cu toții de ele, acum și în viitor.

Caietele de bune practici, disponibile online și tipărite, apoi distribuite în cutiile poștale din comunitățile aflate în zonele construite protejate aferente, propun deschiderea unui dialog între specialiști și locuitori.

Cuprinzând recomandări constructive în ceea ce privește lucrările și materialele de calitate, necesare unei reparații sau modificări, aceste ghiduri urmăresc educarea cetățenilor, în vederea creșterii valorii proprietății în armonie cu spiritul locului și ameliorarea vulnerabilității actuale a țesutului urban.

Lipsa de întreținere a clădirilor, intervențiile neconforme cu regulamentul de zonă protejată, care modifică aspectul clădirilor istorice, demolările abuzive sau construcțiile noi care nu respectă caracterul arhitectural general al clădirilor din zonă și lipsa implicării autorităților publice, duc la necesitatea conturării unei comunități care să fie în primul rând conștientă și apoi responsabilă în ceea ce privește structura arhitecturală a orașului, iar instruirea lor ia forma familiară a caietelor de bune practici.

Caietele sunt realizate de ARCEN și echipa Catalog București cu îndrumarea dr. habil., arh. specializat în prezervarea patrimoniului cultural construit Hanna Derer, concept grafic: Tudor Elian și Matei Eugen Stoean.