PRIMĂRIA CAPITALEI A ACCEPTAT PROPUNEREA ARCEN – STRĂZI DESCHISE

La trei zile după ce ARCEN a înaintat propunerea de lărgire a spațiilor de recreere din capitală, Primăria Municipiului București acceptă proiectul pilot și decide înființarea mai multor zone de promenadă în centrul Bucureștiului.

Potrivit unui comunicat emis de Primăria Municipiului București, „măsura va fi implementată începand de vineri, 22 mai. Din acel moment, circulația mașinilor va fi interzisă în week-end-uri în următoarele zone:

Zonele pietonale instituite la sfârșit de săptămână în București:

• Zona 1 – strada Polonă (de la bd. Dacia) – strada A.D. Xenopol – strada Dionisie Lupu – strada C.A. Rosetti – strada J.L. Calderon (de la strada C.A. Rosetti) – strada I.L. Caragiale – strada Icoanei – strada A. Vlaicu.

• Zona 2 – Calea Victoriei (de la bd. Regina Elisabeta) – strada Eforie – strada Domnița Anastasia – strada ing. A Saligny – Splaiul Independenței.

• Zona 3 – bd. Eroilor – Eroii Sanitari – Piața Operei – strada Dr. J. Lister – strada Dr. Gr. Romniceanu.

• Zona 4 – strada E. Quinet (de la strada Academiei) – strada Biserica Enei

• Zona 5 – bulevardul Dacia – bulevardul N. Bălcescu – strada G. Enescu – Calea Victoriei.

• Zona 6 – strada G. Enescu – N. Golescu – Calea Victoriei – strada C.A. Rosetti – bulevardul N. Bălcescu.

• Zona 7 – bulevardul Unirii (între Piața Constituției și locala de vest a Pieței Unirii).

Proiectul a fost inițiat de ONG-ul ARCEN, cunoscut pentru inițiativele legate de îmbunătățirea calității vieții, care a propus în această săptămână Primăriei Capitalei un proiect pentru lărgirea spațiilor de recreere prin pietonalizarea străzilor din apropierea parcurilor și a grădinilor publice pe durata weekend-urilor. Citește aici mai multe detalii despre proiectul ARCEN

Gabriela Firea a declarat, potrivit unui comunicat de presă, că “odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, și având în vedere restricțiile de funcționare a spațiilor de alimentație publică și de divertisment impuse de pandemia de coronavirus, bucureștenii vor dori cu siguranță ăa se plimbe mai mult prin oraș și, pentru a încuraja atât mișcarea în aer liber, cât și mijloacele de transport alternativ, am decis să instituim, în weekend-uri, pe anumite artere din centrul orașului, zone pietonale, de promenadă, unde circulația mașinilor să fie interzisă”.”

Proiectul pilot de lărgire a spațiilor de recreere propus de ARCEN vizează extinderea Grădinilor Icoanei și Ioanid, prin pietonalizarea străzilor din proximitate, urmărind să experimenteze lărgirea integrată a spațiilor de recreere în contextul crizei generate de  și al nevoilor create de ieșirea treptată din izolare și de încetarea stării de urgență. Propunerea presupune interzicerea circulației auto în această zonă, dar permite staționarea și parcarea autoturismelor rezidenților, cu reducerea vitezei de deplasare la 20 km / oră pe segmentele pietonalizate, în zilele de vineri ora 18.30 până duminică la ora 21.00, pe durata măsurilor de distanțare fizică.