PRIMUL WEEKEND DE STRĂZI DESCHISE

În weekend-ul trecut (29-30 mai 2021), a fost reluat proiectul „Străzi Deschise” inițiat de ARCEN în 2020 și implementat de Primăria Capitalei, care presupune instituirea a 7 zone pietonale pe parcursul sfârșitului de săptămână, între orele 11.00 – 22.00, până pe 17 octombrie 2021.

Demersul a adus zeci de mii de bucureșteni în centrul Capitalei care au luat cu asalt străzile eliberate de mașini, de la Grădina Kiseleff la Dâmbovița și de la Grădina Icoanei la Grădina Cișmigiu, punctul central de interes fiind Calea Victoriei, pietonală de la Piața Victoriei până la Piața Națiunilor Unite.

„Străzi Deschise” este un manifest pentru viitorul orașului și un pas important pentru o viață urbană de calitate. Proiectul inițiat de ARCEN în colaborare cu Asociația BAZA își propune să pună în valoare spațiul public, să crească siguranța pentru pietoni și bicicliști, să ofere o nouă perspectivă de raportare a locuitorilor față de oraș și să încurajeze activitățile recreaționale în spațiul public. Reducerea accesului auto în centrul orașului încurajează mersul pe jos, un pas necesar în vederea reducerii poluării. Pietonalizarea din weekend este, de asemenea, o bună ocazie de a interacționa cu micile afaceri din vecinătate care au fost afectate de pandemie și de a contribui la creșterea economiei locale și atractivității turistice a orașului.

Prin pietonalizarea celor 7 zone centrale, spațiul public crește temporar, ceea ce duce la îmbunătățirea condițiilor de recreere în spații deschise, aspect fundamental pentru sănătatea fizică și psihică a locuitorilor Bucureștiului. De la Sydney la New York, de la Milano la Paris, în contextul pandemiei COVID-19, toate administrațiile locale au început creșterea spațiilor de promenadă și de recreere, au prelungit cu zeci de km benzile de bicicletă și au regândit spațiul public. E nevoie să regândim și noi viața orașului; proiectul pilot „Străzi Deschise” poate deveni o oportunitate pentru un nou tip de con|viețuire urbană.

Vă reamintim că respectarea distanțării fizice este obligatorie pentru protejarea sănătății publice.

foto: Alberto Groșescu și Alexandru Bușcă