Proiecție și reflecție Bucarest en danger – memoria care ne definește viitorul

5 noiembrie, ora 19.30

Institutul Francez, sala Elvire Popesco (Bd. Dacia nr. 77, București)

| #Proiecție documentar Bucarest en danger (R. Alina Teodorescu, Dimitrie Iordănescu |  ARTE 2019) 

| #Exercițiu de reflecție: Memoria de azi care ne definește viitorul. Cum vrem să devină Bucureștiul? (invitați speciali și Q&A)

Memoria pe care alegem să o dăm mai departe spune totul despre cine vom deveni. În acest spirit, vă invităm marți, 5 noiembrie, de la ora 19:30, în sala Elvire Popesco a Institutului Francez, la proiecția specială a documentarului Bucarest en danger, urmată de două conversații pe tema Memoria de azi care ne definește viitorul. Cum vrem să devină Bucureștiul?

#Documentarul Bucarest en danger, realizat de Alina Teodorescu și Dimitrie Iordănescu pentru televiziunea franco-germană ARTE,  spune povestea unui oraș a cărui memorie se distruge programat. Vechiul București este în ruine, monumentele istorice sunt lăsate să se degradeze, clădiri de patrimoniu sunt dărâmate. Incompetența, abuzul, nepăsarea, corupția, lăcomia dovedesc lipsa de respect pentru cetatea pe care o avem în comun, pentru Bucureștiul nostru și pentru Bucureștiul fiecăruia. Societatea civilă este singura care înțelege că memoria pe care alegem să o dăm mai departe spune totul despre cine vom deveni. 

#Exercițiul de #reflecție Memoria de azi care ne definește viitorul. Cum vrem să devină Bucureștiul?  propune două conversații distincte purtate de personalități care au perspective diferite asupra Capitalei, din sfera culturală, socială, economică, civică și politică. Ne propunem ca aceste conversații să deschidă o dezbatere despre viitorul Bucureștiului, care să nu fie acaparată politicianist, ci să permită o temă de reflecție pentru toți cei care vor să se implice civic și politic în desenarea destinului capitalei, precum și pentru toți cei care iubesc Bucurestiul.

Conversația I – Ce alegem din ce mai avem azi, pentru a construi Bucureștiul pe care ni-l dorim? – cu participarea arh. Ana Maria Goilav, scriitoarea și producătoarea emisiunii „Orașul vorbește” Ioana Bâldea Constantinescu, jurnalistul francez rezident în România și fondator al revistei „Regard”,  Laurent Couderc și a altor vorbitori, va căuta să identifice resursele pe care le are capitala și pe care am vrea să le dăm mai departe, pentru ca acest oraș să nu rămână blocat în definiția eșecului și a degradării, pentru a nu-și pierde identitatea istorică și culturală.  

Conversația a II-a –  Memorie și acțiune: București 2025 – va căuta să identifice măsuri concrete de care ar fi nevoie pentru a construi Bucureștiul pe care ni-l dorim. Vom invita la acest dialog reprezentanți ai organizațiilor civice care de ani de zile luptă pentru apărarea orașului și politicieni care au promis să ofere o alternativă la actuala politică de distrugere și de lipsă de dialog cu societatea civilă.

Ambele conversații vor fi moderate de Oana Marinescu, consultant comunicare strategică, și vor fi urmate de o sesiune de #Q&A cu publicul prezent. 

 

Biletele se găsesc aici.

Vă așteptăm cu drag! 

***************************************

Co-organizator: Institutul Francez | Parteneri: OMA Vision

#ARCEN intenționează să deschidă în spațiul public dezbaterea despre cum putem, prin cultură, comunitate și dialog între cetățeni și autorități, să imaginăm viitorul Bucureștiului care nu se poate re|construi fără memorie. Redescoperirea și revalorificarea identității orașului este fundamentul pe care se poate dezvolta coerent orașul, în armonie cu locuitorii lui și cu spațiul care îi locuiește pe fiecare dintre ei.