SALVAREA PEISAJULUI CULTURAL AL BUCUREȘTIULUI ÎN ATENȚIA LOCUITORILOR DIN CENTRUL CAPITALEI

Salvarea peisajului cultural al Bucureștiului în atenția locuitorilor din centrul Capitalei. O serie de opt „Caiete de Bune Practici Constructive” produse de ARCEN prin proiectul Catalog București au fost distribuite în mii de cutii poștale din opt cartiere istorice ale Bucureștiului.

Paragina clădirilor din centrul Bucureștiului, mutilările și intervențiile neconforme cu regulamentele de zonă protejată, demolările abuzive sau construcțiile noi care nu se încadrează în peisajul cultural din cartierele istorice, duc la necesitatea conturării unei comunități care să fie în primul rând conștientă și apoi responsabilă în ceea ce privește peisajul cultural al orașului. 

La finalul săptămânii trecute (18-19 ianuarie 2020), am distribuit o serie de 8 caiete de bune practici constructive pentru 40.000 de locuitori din zonele: Icoanei, Bulevardele Magheru și Brătianu, Bulevardul Dacia, Bulevardele Elisabeta și Kogălniceanu, Mihai Eminescu, Bulevardul Ferdinand I, Traian, Vasile Lascăr

Prin proiectul ARCEN Catalog București, demarat în 2017, ne-am propus realizarea primului inventar complet al tuturor imobilelor din cele 98 de zone construite protejate ale capitalei (pe care Primăria Capitalei trebuia să-l realizeze în urmă cu 20 de ani), cu scopul de a modifica legislația în domeniu, a realiza prima bază de date și imagini a fondului construit istoric al Bucureștiului și pentru a face cunoscută valoarea orașului istoric și gradul de conservarea a fondului construit istoric. 

Până în acest moment, am inventariat complet 7000 de imobile din 50 de zone istorice (fiecare fișă de inventar cuprinde 40 de informații specifice și 3-5 fotografii), fiind accesibile pe platforma www.catalogbucuresti.info și am realizat 13 „Caiete de Bune Practici Constructive” pentru tot atâtea zone istorice. Aceste caiete urmăresc informarea locuitorilor din cartierele istorice și încurajarea lor pentru întreținerea, conservarea și ameliorarea fondului construit din zonele respective, crescând valoarea proprietăților în armonie cu spiritul locului și în dialog cu specialiștii. 

Caietele Catalog București cuprind explicații și atenționări asupra problemelor pe care le-ar putea avea clădirile vechi, odată cu recomandări constructive de bază, necesare unor reparații sau modificări durabile. Toate sunt ilustrate prin fotografii, scheme și statistici relevante, precum și de o hartă a zonei protejate care indică repere și exemple pozitive de urmat.

În realizarea proiectului Catalog București sunt implicați sute de voluntari arhitecți, urbaniști și ingineri structuriști, iar informațiile colectate pot fi accesate de public pe platforma www.catalogbucuresti.info. Conceptul Caietelor este semnat de arhitecții Matei Stoean și Tudor Elian, sub coordonarea dr. habil., arhitect specializat în prezervarea patrimoniului cultural construit Hanna Derer.

Catalog București este un proiect dezvoltat de ARCEN, cofinanțat de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii și susținut de Expo Arte, Semmelrock România, Lindab România, HeidelbergCement România și CA Immo.