Redirecționează 20% din impozit pentru viitorul stabiliment La Mița Biciclista

Poți redirecționa către ARCEN gratuit și deductibil, suma de 20% din impozitul pe profit sau venit al firmei tale. Nu te costă nimic, deoarece această sumă se scade din impozitul datorat statului. Practic, poți alege unde ajung banii tăi și poți susține astfel activitatea pe care o desfășurăm pentru București.

Ce reprezintă sponsorizările de 20% din impozitul datorat statului?

Sponsorizarea a 20% din impozitul pe profit sau venit este o facilitate fiscală existentă în Codul fiscal din anul 2004, dar care nu este suficient cunoscută în rândul companiilor din România. Fondurile acordate NU reprezintă o cheltuială suplimentară pentru companie, fiind scăzute ulterior şi direct sumele ce trebuie achitate statului în contul impozitului pe profit/venit.

Ce trebuie să faci pentru a acorda sponsorizarea:

  1. Calculează suma de 20% din impozitul datorat:
Potrivit Codului Fiscal, puteți sponsoriza Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN, înregistrată în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă reduceri fiscale, conform Legii nr. 32/1994, cu modificările și completările ulterioare, atât în situația în care reprezentați o societate comercială care plătește impozit pe profit, cât și în situația în care reprezentați o microîntreprindere, astfel:

» Dacă sunteți societate comercială care plătește impozit pe profit, sumele aferente sponsorizărilor se scad din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele: 0,75% din cifra de afaceri, respectiv 20% din impozitul pe profit datorat.

» Dacă sunteți microîntreprindere, sumele aferente sponsorizărilor se scad din impozitul pe venit datorat pentru trimestrul IV, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe venit datorat pentru acest trimestru.

  1. Descarcă de aici contractul de sponsorizare și completează-l cu datele firmei tale;
  2. Trimite contractul semnat și ștampilat la adresa de mail contact@arcen.info sau la sediul nostru din str. Semilunei, nr. 7, et. 1, ap. 2, int. 2, sector 2, București.
  3. Realizeză plata până la data de 31.12.2020, pentru ca suma acordată să considerată parte din anul fiscal în curs;
  4. Descarcă de aici Declarația 107. Pentru ca suma acordată drept sponsorizare să fie dedusă din impozitul pe care îl datorezi, trebuie să completezi Declarația 107 și să o depui până la data de 25 ianuarie 2022 pentru toate sponsorizările efectuate în anul 2021 dacă ești plătitor de impozit pe venit, și până la 25 martie 2022 dacă ești plătitor de impozit de profit. Sumele care depășesc 20% din impozitul pe venit se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de până la 28 de trimestre consecutive.

Mai jos găsești informații necesare și cadrul legal pentru acordarea sponsorizării. Dacă ai întrebări suplimentare legate de pașii pe care trebuie să îi urmezi, noi îți stăm la dispoziție pentru mai multe detalii, scrie-ne la contact@arcen.info!

Exemplu de calcul al sumei deductibile:

Pentru impozit 3% trimestrial

Venituri: 100000 lei
Impozit pe venit (caz 3%) 3000 lei
20% din impozitul pe venit (valoarea sponsorizării deductibile) 600 lei

Pentru impozit 1% trimestrial

Venituri:   100000 lei
Impozit pe venit (caz 1%) 1000 lei
20% din impozitul pe venit (valoarea sponsorizării deductibile) 200 lei

Cadrul legal 

LEGE Nr. 30/2019 din 10 ianuarie 2019 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare

1. La articolul I punctul 5, la articolul 56, alineatul (1^1) se modifică și va avea următorul cuprins: “(1^1) Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificările și completările ulterioare, pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care la data încheierii contractului sunt înscrise în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (4^1), scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.”

Documente utile 

1. Informații despre Declarația 107 – Declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor/mecenatului/burselor

2. Instrucțiuni de completare D107

3. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ Nr. 25/2018 din 29 martie 2018