VIA București

Via București | Muzeul Virtual de Memorie a CapitaleiÎncepem publicarea arhivei ARCEN despre București

link: www.viabucuresti.ro

Sunt 10 ani de când ARCEN dezvoltă proiecte pentru patrimoniul și cultura Bucureștiului. Cu această ocazie, începem să publicăm pe platforma viabucurești.ro întreaga noastră arhivă digitală strânsă în 10 ani de documentare a orașului.


Numărul impresionant de oameni de la traseele culturale ARCEN Cu bastonul prin București – peste 80.000 de participanți unici în 10 ani -, ne-a convins că există un interes uriaș pentru cunoașterea și explorarea trecutului orașului, iar acesta e cel mai important lucru pentru a putea reface legătura afectivă dintre locuitori și oraș și pentru a putea construi cu succes un model de restaurare și conservare a memoriei și patrimoniului bucureștean.

Din acest motiv, ne-am hotărât să facem accesibilă tuturor arhiva pe care am creat-o în documentarea noastră despre oraș. E nevoie de cunoașterea trecutului orașului pentru a putea construi o viață urbană de calitate. Salvarea patrimoniului și dezvoltarea orașului nu pot dialoga fără o explorare și înțelegere a memoriei Bucureștiului.

Ce este Via București?

Via București este o platformă online care valorifică prin digitizare și clasificare pe subiecte și tematici o serie de documente și fotografii de arhivă, periodice din anii 1866-1948, hărți și planuri ale orașului, toate puse gratuit la dispoziția publicului larg.

Proiectul Via București, prin efortul de periodizare și digitizare, contribuie la salvarea unui fond al patrimoniului cultural al orașului. În prezent, accesul la astfel de documente de arhivă este limitat și, uneori dificil, iar starea de conservare a unora dintre documente nu e întotdeauna cea mai bună.

ARCEN, creează prin Via București, o arhivă-muzeu despre trecutul Bucureștiului, pentru viitoarele generații de bucureșteni.

Platforma viabucurești.ro va fi alimentată săptămânal cu documente, fotografii, analize, articole, materiale de arhivă. Via București e un demers care valorifică documentarea ARCEN din ultimul deceniu, dar și un proiect care dezvoltă în moduri complexe munca de digitizare, salvare și valorificarea a unor arhive ale orașului București pentru generațiile următoare.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *